Historia

Kotokartanosäätiöllä on pitkä ja ansiokas historia vuodesta 1963 alkaen. Säätiön perusti tuolloin Diakoniayhdistys ja Rotary Klubi.

Kotokartanosäätiö on toiminut Riihimäellä ikääntyneen väestön parhaaksi yli 50 vuotta. Säätiö perustettiin aikana, jolloin ikääntyneelle väestölle ei ollut tarjolla kunnon asuntoja. Tähän tarpeeseen perustettiin Vanhainkodin varainkeruurahasto, johon varoja keräsi ja lahjoitti laaja joukko riihimäkeläisiä yhdistyksiä ja yksityisiä ihmisiä.

Varoja kerättiin pitkään, mutta 1970 ei rakennettukaan vanhainkotia, vaan palvelutalo aivan Riihimäen ydinkeskustaan. Palveluasuntojen puutettu oli edelleen, joten toinen talo rakennettiin Peltosaareen 1978 ja kolmas talo Kalevankadulle 1986. Neljännen palvelutalon säätiö osti 1990 luvun lopulla Uramontieltä ja samalla luopui Peltosaaressa olevasta talosta. Viimeisin rakennettu talo otettiin käyttöön 2007 Kulmalan kaupunginosassa. Palveluasuntoja on ollut tarjolla parhaimmillaan noin 140 neljässä eri palvelutalossa.

Seuraava vaihe säätiön toiminnassa 2000-luvulta alkaen oli vastata lisääntyvään hoivapalvelujen tarpeeseen. Tuettua ja tehostettua palveluasumista kehitettiin ja lisättiin suunnitelmallisesti noin 15 vuoden ajan. Toimintaympäristön edelleen muuttuessa säätiö teki merkittävän ratkaisun ja päätti luopua palvelutalotoiminnasta ja hoivapalvelujen tuottamisesta. Näin ollen säätiö myi kaiken palvelutoiminnan heinäkuun alussa 2016 Mikeva Oy:lle. Toiminnan painopisteen muutos oli perusteltu, sillä säätiö halusi kohdentaa toimintansa ennaltaehkäisevään työhön.

Palvelurakenteen rajun muutoksen myötä ikääntyneet asuvat yhä pidempään kotona ja ennaltaehkäisevän toiminnan tarve on ilmeinen. Säätiö yleishyödyllisenä toimijana haluaa tehdä osuutensa, jotta kotona asuminen ikääntyneenä on hyvää, turvallista ja toimeliasta yhä pidempään.